Een nieuwe parel

21 juni 2021

Een nieuwe parel

Stichting Oostduin wil het verhaal over deze historische tuin zichtbaar maken voor de parkbe-zoekers door de moes- en siertuin weer in oude glorie herstellen.
De naam van deze parel: ‘De tuin van Oostduin’.

‘De tuin van Oostduin’ is gebaseerd op de oorspronkelijke tuinen die in vorige eeuwen op het landgoed aanwezig waren. De tuin bestaat uit een ommuurde ‘stille’ moestuin op de plek waar nu de Gravinnetuin is én een levendige bloemen- en kruidentuin van enkele meters breed aan de voet van de oude tuinmuur op de zonneweide. Tot voor de Tweede Wereldoorlog liep de oorspronkelijke moestuin tot aan de grens van het park aan de Oostduinlaan.

Een nieuwe parel

Een nieuwe parel

De bloemen- en kruidentuin is permanent toegankelijk en omvat een historische muur met leifruit en bloembedden met een diversiteit aan soorten. De ommuurde tuin is op vaste tijden geopend voor publiek. In deze tuin, waar op een biologische en organische wijze groente en fruit worden geteeld, kan men genieten van de natuur en stilte.

Met de moestuin en bloemen- en kruidentuin wordt de biodiversiteit in het park vergroot. Dit leidt naar verwachting tot een toename van vlinders en insecten, waarmee ook meer vogel-soorten worden aangetrokken. Mogelijk kan een imker er bijenkasten plaatsen.

Met de aanleg van de tuin wil Stichting Oostduin buurtgenoten een nieuwe plaats bieden waar het goed vertoeven is. Ook wil zij hen betrekken bij het onderhoud. Door middel van educatie levert de stichting een bijdrage aan bewustwording van de waarde van de natuur en van duur-zaamheid.

Planning en ontwerp

In samenwerking met Stichting In Arcadië is een plan ontwikkeld dat de oorspronkelijke tuinen zo dicht mogelijk benadert. De twee tuindelen worden via een brug met elkaar verbonden.

De moestuin

De-Tuin-vanOostduin_Moestuin

De tuin van Oostduin – Moestuin

De-Tuin-vanOostduin_Moestuin

 

 

 

 

 

 

De Gravinnetuin wordt ingericht als moestuin. Het ontwerp grijpt terug op de 18e eeuw, met een rechthoekige opzet en inrichting in geometrische stijl. De bestaande tuinmuren worden hersteld; zij vormen de begrenzing. De voormalige volkstuintjes worden getransformeerd tot één moestuin met vier grote teeltvakken. Ook wordt er (lei-)fruit geteeld en worden gewassen onder glas opgekweekt, zoals dit eeuwenlang gebeurde in de moestuin van Oostduin-Arendsdorp. Er wordt een centrale kruidenborder ingericht met compact gesnoeide fruitbo-men, keukenkruiden en (oude) medicinale kruiden. Een bijzonder onderdeel van de moestuin is het plantensanctuarium. Geschikte planten uit de voormalige volkstuintjes worden gespaard en verplaatst naar deze zone. De plantencollectie wordt aangevuld met ’oude planten’. Banken tussen de beplanting maken het een aangename en schaduwrijke rustplek.

De bloementuin

 

 

 

 

 

De bloementuin wordt onderdeel van de ‘Zonneweide’. De zone langs de historische tuinmuur zal worden heringericht als bloementuin met een smal beddensysteem, dat herinnert aan de historische functie van de plek als (moes)tuin. Daarnaast wordt een met klimplanten begroeide pergola opgericht met de contouren van de verdwenen kas. Deze kas is nog zichtbaar in het metselwerk van de tuinmuur, die zal worden hersteld. Onder de pergola en andere plaatsen in de bloementuin worden komen zitjes met uitzicht over de weide en de vijver en op monumen-tale solitaire bomen. Langs de slingerende historische contour van de bloementuin wordt een wandelpad aangelegd. Waar mogelijk worden bestaande bomen ingepast in de plantvakken. Door de hoge bloem- en zaadrijkdom is er het hele jaar door voedsel en variatie voor insecten (en insecteneters), zoogdieren en vogels.

Voor de realisatie van dit plan zullen de procedures met betrekking tot de vereiste omgevings-vergunningen zorgvuldig worden gevolgd. De planning is dat in 2022 de buurt de nieuwe tuin kan gebruiken.