Historie Landgoed Oostduin-Arendsdorp
Landgoed Oostduin-Arendsdorp maakt deel uit van de landgoederenzone op de oude strandwallen van Den Haag.
Oorspronkelijk waren er twee aparte landgoederen, Oostduin en Arendsdorp, elk met een eigen geschiedenis. Deze dateren uit de zestiende eeuw en zijn dus al bijna vier eeuwen oud. Halverwege de negentiende eeuw werden zij samengevoegd. Tegenwoordig spreekt men meestal van landgoed Oostduin-Arendsdorp. In het park, dat circa 22 hectare groot is, bevinden zich enkele beschermde rijks- en gemeentemonumenten.
Hoe de huidige Tuin van Oostduin tot stand kwam
In 2016 was er een bewonersavond van de gemeente waarbij buurtgenoot Caroline van Kordelaer vroeg om aandacht voor mogelijkheden om meer verbinding te leggen met wat de natuur voortbrengt. Hier werd positief op gereageerd. Vervolgens heeft zij met andere buurtbewoners het initiatief genomen om een pluk- en moestuin te realiseren. Met subsidie van Fonds 1818 konden zij Peter Verhoeff van Stichting in Arcadië uitnodigen om een plan te maken voor zo’n tuin op de historische locatie van het landgoed.
Door dat plan kregen de bewoners steun van de Stichting Oostduin en van de gemeente Den Haag. Zij vonden het een leuk idee en de bewoners mochten aan de slag in het deel van het park dat de zonneweide wordt genoemd. De provincie gaf subsidie om de begin achttiende-eeuwse tuinmuur die hier staat te herstellen.. Op dat moment, in 2019, kreeg de Stichting Oostduin de gelegenheid om het stuk grond te kopen dat bekend stond als de Gravinnetuin.
Deze ommuurde tuin was ooit deel van het landgoed, maar was verkocht aan de eigenaar van de naast de tuin gelegen serviceflat. Bewoners van de serviceflat hadden hier ooit een eigen tuintje. Dit gebied was heel geschikt voor het initiatief van de buurtbewoners. Er is hier door de eeuwen heen altijd al een moestuin geweest. De Stichting vond dat het bewonersplan beter paste in de
Gravinnetuin om zo een rustige plek voor de buurt te creëren waar jong en oud welkom zijn. Samen met de initiatiefnemers en een aantal vrijwilligers van de Gravinnetuin heeft Stichting Oostduin een nieuw plan ontwikkeld en zich ingespannen om daarvoor draagvlak in de buurt te verwerven. De plek was niet leeg, toen de initiatiefnemers met steeds meer vrijwilligers begonnen met de aanleg van de moestuin. Er waren 25 tuintjes met ieder een eigen terras. Er zijn heel wat stenen weggehaald om de moestuin te kunnen creëren!
Een groot deel van de oorspronkelijke beplanting die er stond heeft een plek gekregen langs de randen van de moestuin. Voor het teeltplan van de moestuin mocht de tuingroep gebruik maken van het historische beplantingsplan van de moestuin van kasteel Doorwerth.. Door het contact met de tuin in Doorwerth staan er nu ook bijzondere groenten in de tuin, zoals de bijzondere bladgroenten groenlof en Brave Hendrik.
Tegenwoordig wordt de moestuin onder leiding van een professionele tuinbaas door vrijwilligers bewerkt. De oogst uit de tuin wordt verdeeld onder de vrijwilligers, die die dag hebben meegewerkt. Onderling worden heerlijke recepten uitgewisseld en ook wordt jaarlijks een gezamenlijk oogstdiner gehouden.